Zout tegen hartinfarct en beroerte

Het eten van zout is slecht voor uw hart, ja toch? Mis! Ondanks alle waarschuwingen voor de gezondheid lijkt het omgekeerde het geval: zout helpt een hartinfarct of beroerte te voorkomen. Alleen mensen met een hoge bloeddruk moeten oppassen dat ze niet te veel zout eten, zeggen onderzoekers.
Mensen die een zoutarm (natriumarm) dieet volgen, lopen misschien zelfs extra gevaar en verhogen hun kans op een hartinfarct of een beroerte.
Hoewel het eten van minder zout inderdaad de bloeddruk verlaagt, wordt dat voordeel meer dan tenietgedaan door het verhoogde risico op hart- en vaatziekten, aldus onderzoekers van de Canadese McMaster Universiteit. Een zoutarm dieet verlaagt de bloeddruk slechts ‘in geringe mate’. ‘De hoofdvraag is niet of de bloeddruk lager is als je heel weinig zout eet, maar of het de gezondheid verbetert’, zegt hoofdonderzoeker Andrew Mente.
Mente en zijn team onderzochten de invloed van zout op de gezondheid van ongeveer 130.000 mensen in 49 landen. En wat ze ontdekten verbaasde hen, want het is in strijd met het gangbare advies voor de volksgezondheid, namelijk dat we beter af zijn met minder zout. Iedereen – zelfs mensen met een hoge bloeddruk – heeft baat bij het eten van een ‘gemiddeld’ dagelijks portie zout: dat komt neer op 3,5 tot 4 gram.
Zout beschermt ons tegen een hartinfarct, beroerte en dood door hart- en vaatziekten, zoals eerdere studies al hebben aangetoond. Zout is alleen een probleem voor mensen met een te hoge bloeddruk die ongeveer 6 gram zout per dag eten: dat is nog geen 10 procent van de bevolking.
Hoewel het algemene advies dus een lage zoutconsumptie aanbeveelt, die weleens gevaarlijk zou kunnen zijn voor onze gezondheid, krijgen de meeste mensen gelukkig toch de juiste hoeveelheid binnen, aldus de onderzoekers.
Bron: The Lancet, 2016; doi: 10.1016/S0140-6736(16)30467-6