Zwangeren die multivitaminen slikken, geven hun kind een voorsprong

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap multivitaminen slikken, zouden hun kind daarmee weleens een voorsprong kunnen geven bij het leren. Inname van multivitaminen tijdens die periode kan de verstandelijke vermogens van een kind tegen de tijd dat het negen is, zodanig verbeterd hebben dat het een jaar verder is dan zijn leeftijdsgenootjes, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Airlangga in Indonesië.
Een stimulerende leeromgeving thuis is uiteraard ook belangrijk: dat helpt het kind goede intellectuele capaciteiten en motoriek te ontwikkelen, zodat het op school beter presteert.
De voordelen van multivitaminen zijn het grootst bij vrouwen die tijdens hun zwangerschap bloedarmoede krijgen. Bij hen blijken de vitaminen een effect op het memoriseer- en leervermogen van het kind te hebben dat gelijkstaat aan een extra jaar onderwijs.
Bij vrouwen zonder bloedarmoede zorgen de vitaminen ervoor dat het kind qua vaardigheden een halfjaar voorloopt op de gebruikelijke ontwikkeling, zegt hoofdonderzoeker Anuraj Shankar van de Harvard Universiteit.
Hun bevindingen, gebaseerd op een studie onder bijna 3000 Indonesische kinderen van 9 tot12 jaar, zijn in tegenspraak met een studie van vorig jaar. De conclusie daaruit was dat het slikken van multivitaminen tijdens de zwangerschap ‘geldverspilling’ was.
De onderzoekers waren ‘verbaasd’ over de uitkomsten van de nieuwe studie, en zeggen dat die het belang onderstrepen van goede voeding: die blijkt bijna net zo belangrijk als een stimulerende thuisomgeving.
Lancet Global Health, 2017; 5: e217-28